Vrijwilligers

GGZ Familiecoaching

Gezocht: vrijwillige familie-ervaringsdeskundigen in de regio's Utrecht en Flevoland die willen worden opgeleid als familiecoach.

 

In onze familiecoaching worden familie-ervaringsdeskundigen ingezet om andere families te ondersteunen in de omgang met hun zieke familielid. Dit doen we middels gesprekken met een duo van een ervaringsdeskundige coach en een medewerker van één van de GGZ instellingen waarmee we samenwerken.

Deze manier van familiecoaching is uniek.

De families worden door de behandelaars en de begeleiders van de patiënt naar de familiecoaching doorverwezen. Wanneer familieleden goed gecoacht worden, kunnen zij zichzelf beter staande houden en kunnen zij ook de patiënt beter ondersteunen.

Wij zoeken vrijwilligers die veel ervaring hebben met een ernstige psychiatrisch aandoening in hun directe omgeving. Ouders, partners, kinderen, broers of zussen of andere naastbetrokkenen.

 

We zoeken met name familieleden die in hun gezin ervaring hebben met schizofrenie, persoonlijkheidsstoornissen, autisme of bipolaire stoornis. Al of niet in combinatie met verslavingsproblematiek.

Aandachtspunten:

- Het is belangrijk dat het eigen familielid van de familie-ervaringsdeskundige een vorm van balans heeft bereikt.

- De coaching gesprekken met de families kunnen zeer confronterend zijn, familie-ervaringsdeskundigen kunnen hierdoor geconfronteerd worden met eigen ervaringen en de gevoelens die daarbij horen.

- De problematiek die in gezinnen wordt aangetroffen is vaak complex en indringend. Dit vraagt om draagkracht en de vaardigheid om de problemen van de familie weer los te laten. Binnen het team is er alle ruimte om daar aandacht aan te geven.

- Een familie-ervaringsdeskundige begeleidt (samen met een professionele GGZ medewerker) één of meerdere gezinnen. De familie-ervaringsdeskundige bepaalt hoeveel tijd hij/ zij beschikbaar heeft.

De familie ervaringdeskundige wordt ingeschreven als vrijwilliger en krijgt een onkostenvergoeding. Nieuwe familie-ervaringsdeskundigen krijgen een training tot familiecoach. Regelmatig organiseren we intervisie en bijscholing voor ons hele team van familie-ervaringsdeskundigen.

De gesprekken vinden plaats op onze locaties in Utrecht en Flevoland of bij de families thuis.

Elders op deze website staat een presentatie over onze familiecoaching (onder de tab 'hulpverleners')

Interesse in een vrijblijvende kennismaking? Stuur een mailtje naar:

Tiny van Hees (t.van.hees@altrecht.nl<mailto:t.van.hees@altrecht.nl>) of

Tom Rusting (t.rusting@altrecht.nl<mailto:t.rusting@altrecht.nl>)

Interesse in een vrijblijvende kennismaking? Stuur een mailtje naar:

Tiny van Hees (t.van.hees@altrecht.nl<mailto:t.van.hees@altrecht.nl>) of

Tom Rusting (t.rusting@altrecht.nl<mailto:t.rusting@altrecht.nl>)