Naasten

GGZ Familiecoaching

Informatie voor families en andere naasten

Wanneer zich bij iemand een ernstige psychiatrische aandoening voordoet, dan roept dat bij zijn/haar familieleden vaak heftige emoties op: verbijstering, angst, zorgen, wanhoop.

 

Wanneer er in de desbetreffende regio een familie-coaching team actief is, dan kan de behandelaar van degene met de psychiatrische aandoening dat team inzetten voor de familieleden van de patiënt.

 

In dat geval wordt een familie-ervaringsdeskundige aangewezen die contact zoekt met de familie. De familie-ervaringsdeskundige heeft zélf een familielid met een vergelijkbare aandoening. De familie-ervaringsdeskundige heeft veel praktische kennis over die aandoening en over behandelmogelijkheden. Maar vooral: de familie-ervaringsdeskundige begrijpt als geen ander de problemen en de zorgen van de familieleden van de patiënt.

 

De familie-ervaringsdeskundige heeft veel praktische tips over de omgang met de patiënt. Wanneer de familieleden goed worden geïnformeerd en ondersteund, dan blijven ze zelf beter op de been en dan kunnen ze ook de patiënt beter helpen om zijn/haar leven weer op de rails te krijgen.

 

De familie-ervaringsdeskundige voert gesprekken met de familie onder leiding van een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige. We noemen die gesprekken: Familiecoaching.

 

De medewerkers van de familie-coaching hebben géén inzicht in het medisch dossier van de patiënt. Patiënten hoeven in dit opzicht niet te vrezen voor privacy-schending.

 

De patiënt zelf hoeft niet bij de gesprekken aanwezig te zijn. Maar hij/zij mag dat natuurlijk wel.

 

De familiecoaching gesprekken worden in het algemeen direct doorbelast naar de zorgverzekering van de patiënt. Aan de patiënt en de familieleden wordt dan daarvoor niets in rekening gebracht.